Varför är träning så jobbigt!?

Jag får ofta mina djupaste stunder när jag är ute och går och delar tankar med min sambo, på den senaste promenaden  började vi dra i tråden: varför den stora massan tycker att träning är något som är jobbigt, gör ont och är ett straff (på samma sätt som de också tycker att hälsosam mat är ett straff). 

Det känns som om det finns en föreställning om att man måste ”blöda” för att träning ska vara effektivt, det känns också som om man har så höga krav att man måste bänka 100kg första gången man går till ett gym, eller springa milen när du knappt ens varit utanför dörren på flera år.
Varför är vi så rädda att börja från början? När man lär sig gå börjar man med att lära känna sin kropp, hasar kryper och står först, innan man tar det första steget – och även då kan man inte gå så långt itan ett, två steg är fantastiskt bra! Det är så du ska tänka med din träning, det finns så många nyanser som du kommer upptäcka om du bara låter kroppen anpassa sig till den rörelse du gör. Snart kan du göra flygande armhävningar med klapp över månen!
Men börja i rätt ände! Börjar man i fel ände och tror att man är en superman så kommer man tappa sugen, skada sig eller helt enkelt bara tro att man är helt otränad/hopplös osv.
Frågar du Lance Armstrong hur han lärde sig att cykla så gjorde han på exakt samma sätt som alla vi andra, pappa höll i cykeln bak, gav några ord som uppmuntran och släppte taget.
Ta bänkpress till exempel, för att lära dig att bänka 100kg börja med stången, i Smith maskinen, som är lättare och du kan alltid vinkla bak krokarna om du håller på att tappa. Lägg på mer vikter och bygg upp styrka, sedan kan du prova bänken, minska vikten för nu måste du balansera också. Bygg upp, säg till dig själv att du klara det här – och gör det!
Träning behöver inte vara tråkigt, hemskt eller blodigt allvar, men det behöver vara utvecklande, strävan efter att förbättra sig om än med en tillagd viktplatta på 1,25kg  så är det vinsten i din dag! Orka några meter till, öka takten ett snäpp. Där har du nyckeln till framgång!
När man ändrar inställning till träningen kommer andra delar av ens liv färgas av denna nya tro på en själv, ett större tålamod infinner sig och man kan lita på att andra människor är mitt uppe i sitt egna så behöver man inte ta illa upp för allt som händer. Man slutar vara ett offer för allt som händer en och börjar bli bossen i sitt egna liv!

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *